den 18 mars

Fråga 2002/03:689 av Johan Pehrson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om bostadssituationen för frigivna från fängelserna

För strafftider upp till sex månader gäller enligt beslut från Regeringsrätten (RÅ83 2:79) att de sociala myndigheterna ska betala den löpande hyran, givet att klienten i övrigt uppfyller kraven för erhållande av socialbidrag.

När fängelsetiden överstiger sex månader infinner sig dock problemet att de sociala myndigheterna inte betalar kostnaderna för bostad, vilket gör att många när de friges saknar bostad. Social instabilitet i form av bostadslöshet och arbetslöshet är här faktorer som inverkar negativt i rehabiliteringsprocessen. För att underlätta och i vissa fall över huvud taget möjliggöra rehabilitering av kriminella efter avtjänat fängelsestraff bör en del lagändringar övervägas. Det vore av stor vikt att de frigivna även vid lite längre strafftider kunde få behålla sin bostad.

Kontaktpersoner på anstalterna är en åtgärd som är väl värd att ta på allvar. En eller ett par socialsekreterare på varje kriminalvårdsanstalt (beroende på anstaltens storlek) skulle troligen spara in en hel del arbete åt kommunerna. Den främsta vinsten måste dock vara underlättandet av rehabilitering och att kraftfullt minska drivkrafterna för återfall i nya brott. Förbättrad samordning skulle minska lidandet som tyvärr är alltför vanligt återkommande när människor friges från fängelserna.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att förbättra rehabiliteringen och därmed förbättra situationen för de som friges från fängelserna?