den 17 mars

Fråga 2002/03:684 av Henrik S Järrel (m) till försvarsminister Leni Björklund om motköpspolicyn

Motköp, så kallad offset, har en längre tid varit villkorsinslag vid större affärer på den civila sidan mellan företag i olika länder. Även när det gäller affärer med försvarsmateriel har offset @ som allt oftare rymmer både en militär och en civil sida @ i allt högre grad efterhand kommit att krävas. En viss tröghet i anpassningen till sådana affärsvillkor har dock kunnat förmärkas.

Här är givetvis samspelet mellan Försvarsdepartementet, Militära Högkvarteret, Försvarets Materielverk och (försvars)industrierna och -företagen avgörande för resultatet. Kvalitativt starka offsetpaket ger goda in- och utgångsvärden för en lyckad affär som sådan och för de inblandade företagen och länderna.

Från och med den 1 juli 2002 gäller en ny motköpspolicy vid större försvarsmaterielaffärer. Det är därvid av vikt att attityder, medvetenhet och inställningarna till denna policy också får genomslag och acceptans från alla berörda samverkanspartner inom industri- och försvarssektorn.

Försvarets Materielverk (FMV) intar i detta sammanhang en nyckelroll, i viss mån utsatt och sårbar.

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att implementeringen av motköpspolicyn får sin avsedda och mest optimala verkan bland annat inom FMV?