den 13 mars
Fråga 2002/03:661 av Annelie Enochson (kd) till miljöminister Lena Sommestad om återvinning av beläggningsmassor
Stenkolstjära har i stor utsträckning använts som bindemedel i vägkonstruktioner fram till början av 1970-talet. Problemet med stenkolstjära är att den kan innehålla relativt höga halter av hälso- och miljöfarliga ämnen som är cancerframkallande och är också giftiga för vattenlevande organismer. Ofta måste den gamla beläggningen grävas upp och ger årligen mellan en och två miljoner ton material. Det är i ett kretsloppstänkande önskvärt att återanvända sådana massor till nya vägbyggen.
Ett forskningsprojekt har genomförts av Vägverket och Kommunförbundet för att bedöma hälsorisker och omgivningspåverkan från vägar som byggts av återvunnet material som visar att omgivningspåverkan varit ringa eller under den mätbara gränsen.
Ett stort problem är att återvunna asfaltsmassor som innehåller stenkolstjära klassas, enligt avfallsordningen den 1 januari 2002, som miljöfarligt avfall. Vägverket och kommuner har skjutit upp väg- och gatuarbeten på grund av osäkerhet om hur stora kostnaderna blir om den uppgrävda asfalten klassas som farligt avfall. För ett av vägobjekten var vägåtgärden beräknad att kosta 20 miljoner kronor medan bortforsling och hantering av de tjärhaltiga massorna skulle kosta 60 miljoner kronor.
Avser miljöministern att vidtaga åtgärder som möjliggör för kommunerna och Vägverket att återvinna beläggningsmassor?