Fråga 2002/03:536 av Johan Pehrson (fp) till statsrådet Berit Andnor om tillfällig föräldrapenning för egenföretagare
Sverige behöver fler som vågar ta steget till eget. Att fler startar företag är viktigt för att välståndet ska kunna öka. Därför måste alla hinder ses över för den som vill bli sin egen. Detta gäller inte minst personer som har små barn.
Då en förälder är hemma på grund av vård av sjukt barn får föräldern, så länge barnet är under 12 år, ersättning i form av tillfällig föräldrapenning. Storleken på ersättningen varierar beroende av personens SGI (sjukpenninggrundande inkomst), det vill säga den inkomst personen beräknas ha under ett år, men tyvärr också beroende av förälderns anställningsform.
Om föräldern har en fast anställning beräknas den tillfälliga föräldrapenningen på årsarbetstiden, som för en heltidsanställd beräknas till 260 dagar per år, det vill säga fem arbetsdagar i veckan. Årsinkomsten delas då på 260 för att få fram ett dagsbelopp. För egenföretagare beräknas dock den tillfälliga föräldrapenningen på en årsarbetstid på 365 dagar per år, vilket medför att dagsinkomsten blir lägre.
Detta system innebär att om en anställd person är hemma en måndag med sjukt barn, så får den personen mer i ersättning än om en egenföretagare är hemma, även då årsinkomsten är densamma. Tanken kan väl knappast vara att småföretagare förväntas att alltid arbeta sju dagar i veckan.
Avser ministern att vidta några åtgärder för att egenföretagare, i likhet med övriga befolkningen, också ska få sin föräldrapenning beräknad utifrån en arbetstid på fem dagar i veckan, i stället för sju dagar i veckan?