den 14 februari

Fråga 2002/03:532 av Annelie Enochson (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om doktorander

Att doktorera innebär vanligen att man under de två första åren finansieras via utbildningsbidrag och de sista två åren via doktorandtjänst. Den som är anställd som doktorand (har doktorandtjänst) omfattas av avtalsenliga förmåner utöver det lagstadgade grundskyddet.

Den doktorand som går på utbildningsbidrag är däremot inte berättigad till samma sociala förmåner som en anställd doktorand. Utbildningsbidraget är pensionsgrundande men ger inte underlag för sjukpenning eller a-kassa. Detta trots att utbildningsbidraget är skattepliktigt.

Som doktorand med utbildningsbidrag har man rätt att behålla detta i händelse av sjukdom eller graviditet. Då bidragsgivarna förväntar sig en redovisning av hur medlen använts, ser inte forskningshandledare och kolleger med blida ögon på om en doktorand tar dessa medel, avsedda för forskning, i anspråk för exempelvis föräldraledighet. Det finns således ett motstånd från universitetens sida till att anta unga kvinnor med uttalade planer på att bilda familj. Detta förhållande medför att i synnerhet unga kvinnor måste välja mellan att antingen forska eller bilda familj.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Thomas Östros:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att utbildningsbidrag också ska berättiga till sociala förmåner så att inte till exempel sjukdom eller barnledighet belastar anslag avsedda för forskning?