den 13 februari

Fråga 2002/03:520 av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om samspelet mellan studier och a-kassa

Kammarrätten i Stockholm beslutade stick i stäv mot rådande praxis när den i en dom 2000 slog fast att det inte är möjligt att vara arbetslös under längre studieperioder, eftersom arbetslösheten kringgärdas av studieperioder och man då i egentlig mening inte står till arbetsmarknadens förfogande. Regeringsrätten meddelade inte prövningstillstånd i målet. Anmärkningsvärt i detta sammanhang är AMS yttrande i ärendet. AMS har varken redogjort för eller försökt förklara den sedan årtionden gällande praxisen.

Ändringen slår hårt mot de studenter som redan har en pressad situation. Följden blir till exempel att studenter som läser kurser som inte ges varje termin och som på så sätt får ofrivilliga studieuppehåll inte kan få arbetslöshetsersättning. Fler exempel kan ges. Detta till trots kommer den studiesociala utredning som Kristdemokraterna begärt inte att föreslå några åtgärder för att överbrygga glapp mellan studier och a-kassa. I de nya tilläggsdirektiven uppmärksammas inte heller denna fråga.

Utvecklingen är ytterligare ett exempel på att regeringens proposition Den öppna högskolan är ett luftslott. I realiteten har andra grupper än friska och välbeställda svenskar utan barn begränsade möjligheter att fungera som studenter i den svenska högskolan.

Vad avser ministern att göra för att möjliggöra studier för alla grupper i samhället i linje med andemeningen i propositionenen Den öppna högskolan?