den 12 februari

Fråga 2002/03:515 av Rossana Dinamarca (v) till statsrådet Hans Karlsson om Saab-varsel

I november förra året meddelade Saab i Trollhättan att 1 300 anställda skulle varslas i mars. Den siffran har nu blivit nästan 1 500, dessutom fortsätter varsel komma från underleverantörer till Saab, som exempelvis Lear Corporation. Arbetsmarknadssituationen i Trollhättan ser inte ljus ut och det blir inte bättre av att Volvo Aero nu meddelar att även de kommer att lägga ett varsel @ hur stort vet vi inte i dag. Leif Pagrotsky sade under riksdagens frågestund den 21 november 2002 att det fanns "mycket pengar avsatta och hög beredskap" för att klara varslen. Pagrotsky meddelade också att tack vare att varslet blivit känt så pass tidigt gav det "tid att förbereda kraftfulla åtgärder".

Mars månad närmar sig och statsrådet kan säkert föreställa sig oron som finns bland de anställda på Saab. Det har skett många förändringar på företaget vilket inte har dämpat oron. Många av de anställda frågar sig varför de blir omplacerade, eller varför inte. Betyder det att man får vara kvar eller att man är en av dem som ska få gå? Arbetsförmedlingen har fått 80 miljoner från länsarbetsnämnden för att klara varslet. Detta anser arbetsförmedlingen att man kan klara av, men det sker på bekostnad av insatserna för att minska ungdomsarbetslösheten. I andra sammanhang har regeringen utöver de åtgärder som förmedlingen vidtar sökt samordna insatser för att ge drabbade löntagare och regioner stöd för utveckling och ny sysselsättning. Jag vill fråga arbetslivsminister Hans Karlsson:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att Trollhättan ska klara omställningen efter lagda varsel i olika företag utan att insatser mot ungdomsarbetslösheten blir lidande?