den 10 februari

Fråga 2002/03:496 av Luciano Astudillo (s) till statsrådet Lena Hallengren om modersmålsundervisningen

Yalla @ det är bråttom heter en bok som kommit ut på förlaget Studentlitteratur. Den är skriven av pedagogikforskaren Ing-Marie Parszyk. Hon har följt en grupp assyrisk/syrianska barn från förskolan till nian. Barnen har gått i ett dagis som medvetet satsat på att utveckla barnens två språk. Man arbetade konsekvent för att hjälpa barnen hitta en harmoni mellan, och ett förhållningssätt till, både den svenska och den assyrisk/syrianska kulturen. Hälften av personalen på dagiset hade assyrisk/syrianskt ursprung.

Parszyk konstaterar att barn som får lära sig seder, bruk och normer på sina två huvudspråk blir "vaccinerade" för klara sig bättre genom hela livet. Hon konstaterar också att det medför negativa konsekvenser att osynliggöra och nedvärdera det som är betydelsefullt för barnen.

Modersmålsundervisningen har under 90-talets besparingsvåg fått låg status och tagits bort från många skolor och förskolor. Antalet lektionstimmar i modersmål sjönk med omkring 40 % mellan 1991/92 och 1997/98. Samma utveckling har skett i förskolan. Alltfler skolor förlägger modersmålsundervisningen utanför skoltid.

I dag talas det ca 150 språk i Sverige. Att växa upp med flera språk berikar inte bara individen, det är också en stor rikedom för vårt land. Men det behövs ett helhetsgrepp för att återupprätta modersmålets status i samhället.

Hur avser statsrådet att arbeta för att stärka modersmålsundervisningen i förskolan?