den 6 februari

Fråga 2002/03:483 av Hillevi Engström (m) till justitieminister Thomas Bodström om åtgärder mot rattfylleribrott

På våra vägar färdas ett stort antal förare varje dag som är onyktra, det vill säga som gör sig skyldiga till rattfylleri, alternativt grovt rattfylleri. De utgör en stor fara för andra trafikanter. Varje år dödas flera oskyldiga människor av alkohol- och drogpåverkade förare. Tyvärr är polisens resurser för att upptäcka dessa rattfyllerister liten. Efter det att polisen stoppat en misstänkt bilförare sker ett första så kallat sållningsprov (utandningsprov) där det kan konstateras om det finns alkohol i utandningsluften. Därefter får den misstänkte medfölja till polisstationen för ytterligare provtagning och förhör. Personen blir i allmänhet släppt därefter eftersom skäl för anhållande och häktning inte föreligger. Mycket berusade personer kan omhändertas enligt lagen om omhändertagande av berusade. Risken är i dag stor att den berusade personen omedelbart efteråt sätter sig i sin bil och fortsätter sin livsfarliga färd eftersom polisen saknar stöd i lagen att omhänderta bilnycklarna.

Polisrättsutredningen (SoU 1995:47) föreslog i ett lagförslag (§ 36) att ". polisman, i syfte att förhindra brottet, tillfälligt omhänderta egendom som kan komma i användning vid brottet." ChefsJO Claes Eklundh skrev i sitt remissyttrande den 16 november 1995 att en dylik möjlighet fyller en viktig funktion i det praktiska polisarbetet och att det var angeläget att "nuvarande praxis får ett uttryckligt lagstöd .".

Avser justitieministern att föreslå en sådan möjlighet i polislagen och, i så fall, när kan ett sådant förslag förväntas?