den 6 februari

Fråga 2002/03:480 av Ulla Löfgren (m) till statsrådet Morgan Johansson om kvinnliga företagare i socialförsäkringssystemet

I tidningen ATL stod den 4 februari i år att läsa om ett lantbrukarpar som förlorat en strid med försäkringskassan om föräldrapenning. Bakgrunden är att makarna i deklarationen för 1998 fördelade resultatet från lantbruket lika mellan sig. Maken gjorde en skattemässig avsättning på sin del och deklarerade därför en lägre inkomst än hustrun som inte gjorde någon avsättning. Hustrun förväntade sig att hennes deklarerade inkomst skulle räknas som hennes sjukpenninggrundande inkomst.

Försäkringskassan var av annan uppfattning, liksom Kammarrätten, och menade att inkomsten från lantbruket skulle delas lika mellan makarna efter den ena makens skattemässiga avsättningar. De stöder sitt beslut på Riksförsäkringsverkets föreskrifter 1998:12. Beslutet medförde, i det här fallet, att hustruns föräldrapenning blev 115 kr lägre än vad hon förväntat sig. Det går inte att komma ifrån misstanken att om förhållandet varit det omvända, det vill säga maken hade deklarerat den högre inkomsten, skulle försäkringskassan inte gjort någon rättelse. Att en kvinna tar ut högre lön ur företaget än sin man sticker i ögonen.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att jämställdheten mellan kvinnor och män ska tillämpas i socialförsäkringssystemet?