den 4 februari

Fråga 2002/03:467 av Gustav Fridolin (mp) till socialminister Lars Engqvist om homofobi inom vården

En ny undersökning från Uppsala av doktoranden Gerd Röndahl visar en utbredd homofobi inom vården. I en enkät har var tredje sjuksköterska och undersköterska svarat jakande på frågan "Om möjligheten fanns, skulle du vilja avstå att ge vård till en homosexuell?".

Om dessa attityder är utbredda över hela landet är risken stor att människor med en annan sexuell läggning än heterosexuell får sämre vård. Det verkar naivt att tro att sådana attityder inte inverkar i behandlingen. I en artikel i Aftonbladet konstaterar Gert Röndahl att homofobin säkert syns bland annat genom sämre psykosocialt stöd. "Sköterskan kommer in med medicinen men sätter sig inte ner på sängkanten", exemplifierar Röndahl. Detta är särskilt allvarligt mot bakgrund av tidigare undersökningar som visar att många homo- och bisexuella, särskilt yngre, mår dåligt av psykosociala skäl.

Bland de mest alarmerande undersökningarna märks konstaterandet att självmordsförsöksfrekvensen är avsevärt högre bland unga homosexuella än bland unga i allmänhet. Röndahls enkät visar att en redan utsatt grupp riskerar att möta fördomar också bland dem som är anställda för att ge dem vård och stöd, vilket givetvis är ytterst allvarligt. Vården är en landstingskommunal angelägenhet, men om vissa grupper riskerar att få sämre vård än andra på grund av utbredda dåliga attityder är det också en fråga av nationellt intresse. Från nationellt plan skulle man kunna tänka sig informationsinsatser för att på det sättet motverka vårdanställdas eventuella fördomar och förebygga eventuella rädslor de bär på.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialministern vilka åtgärder han avser att vidta för att motverka homofobi inom vården.