den 31 januari

Fråga 2002/03:457 av Anne Marie Brodén (m) till socialminister Lars Engqvist om bojkott av stafettläkare

Landstingen ska sluta anlita uthyrningsföretagen. På så sätt ska läkarna "tvingas" tillbaka till landstingen @ detta enligt landstingsförbundets ordförande Lars Isakssons. 16 av 21 landsting och regioner är beredda att ställa sig bakom ett nationellt stopp för "stafettläkare" trots att detta kommer att drabba alla människor som väntar i långa vårdköer. Två moderatledda landsting, nämligen Halland och Värmland, säger bestämt nej till detta nya förbud.

Orsaken till att många läkare lämnar landstingen beror många gånger på otydlig organisation, oklara roller, bristande ledarskap och att landstingen inte tillräckligt tillvaratar professionaliteten hos läkare och andra yrkesgrupper. Många vill helt enkelt hellre arbeta i uthyrningsföretag eller som sin egen arbetsgivare. I stället för att tvingas tillbaka till en arbetsgivare man inte trivs med kan följden bli att många läkare helt enkelt väljer att sluta arbeta inom vården eller lämnar landet.

Den läkarbrist som råder inom olika delar av vården är ett stort problem. Den vårdgaranti som vi moderater förespråkar med vård i tid kräver naturligtvis en god tillgänglighet och många olika vårdgivare. En bojkott kommer att medföra svåra konsekvenser för patienterna, då landstingen ännu mindre kommer att klara att erbjuda adekvat sjukvård och vård i tid med nya förbud och endast med offentligt anställda läkare. Vi behöver fler entreprenörer i vården, inte färre.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta så att patienterna inte drabbas vid en eventuell bojkott av "stafettläkare"?