den 24 januari
Fråga 2002/03:438 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Anna Lindh om Libyen och mänskliga rättigheter
Nyligen valdes diktaturstaten Libyen som regelbundet bryter mot mänskliga rättigheter till ordförande i Förenta nationernas kommission för mänskliga rättigheter. Enligt både Amnesty International och Human Rights Watch genomförs systematiska kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter såsom mötesfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet i landet som styrs av envåldshärskaren Muammar Kadaffi. Oppositionella förföljs regelmässigt, fängslas och torteras. Enligt US State Departments rapport Patterns of Global Terrorism är regimen i dag en av världens främsta sponsorer av internationell terrorism. Under flera år gav landet skydd åt dem som utpekats som skyldiga för terrorattentatet mot flygplanet Pan Am 103 som störtade i Lockerbie, Skottland.
Med anledning av att det internationella samfundet givit Libyen förtroendet att leda ett internationellt organ som ska övervaka mänskliga rättigheter vill jag få en förklaring av Sveriges agerande i frågan. Av kommissionens 53 medlemmar röstade 33 för Libyen, tre röstade mot och 17, bland dem Sverige och de flesta västländerna, avstod. Sverige stöder genom detta indirekt en av världens värsta diktaturstater.
Avser utrikesministern att vidta några åtgärder för att visa att Libyens diktaturpolitik och brott mot mänskliga rättigheter är oförenliga med svensk utrikespolitik?