den 10 januari

Fråga 2002/03:383 av Gunilla Tjernberg (c) till statsrådet Morgan Johansson om spelberoende

Svenskar är ett spelande folk. Vi spelar ofta och vi spelar, även i en internationell jämförelse, för mycket pengar. Spelandet ökar också kraftigt år från år särskilt bland unga människor. För många är spelandet ett oskyldigt nöje men för andra blir det början till en personlig tragedi. Spelberoende drabbar alltfler och liksom andra former av missbruk drabbar det såväl den enskilde som dennes familj och vänner.

Flera förändringar under senare år kan delvis förklara det ökande spelandet. De statliga spelbolagen driver en alltmer aggressiv marknadsföring, kasinon har öppnats och värdeautomaterna Jack och Miss Vegas har lanserats och snabbt blivit Svenska Spels populäraste spel.

Den svenska staten har genom de statliga spelbolagen monopol på spelandet i Sverige. Det medför ett särskilt ansvar för spelandet och spelandets konsekvenser. Svenska Spel bidrog förra året med 3,4 miljarder kronor till statskassan. Staten är därigenom själv beroende av spel. Samtidigt satsade regeringen förra året via Folkhälsoinstitutet enbart 4 miljoner kronor på åtgärder för att motverka spelberoende. Det är anmärkningsvärt.

Folkhälsoinstitutet har nu presenterat en rapport där flera åtgärder mot spelberoende föreslås. Det handlar bland annat om förbättrad kunskap och information och om större ansvarstagande från de olika aktörerna.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att så snabbt som möjligt genomföra Folkhälsoinstitutets åtgärdsförslag och därigenom minska spelberoendet?