den 9 januari

Fråga 2002/03:378 av Ingegerd Saarinen (mp) till miljöminister Lena Sommestad om det areella glappet

Den 12 januari påbörjas vedhuggning och plockhuggning i Lövvattnets naturskog, en så kallad nyckelbiotop i Skellefteå kommuns kustland. Nyckelbiotopen innehåller sällsynt höga naturvärden för Västerbottens kustland, bland annat många 200@300-åriga granar och tallar och flera sällsynta arter som missgynnas eller hotas av skogsbruk, bland annat den utrotningshotade osttickan.

16 hektar av skogen är klassad som nyckelbiotop av Skogsvårdsstyrelsen (SVS). Totalt finns ca 55 hektar skog och myr i Lövvattnet. Det anser länsstyrelsen är ett för litet område för att föreslå till Naturvårdsverket som naturreservat eftersom verket prioriterar skydd av stora områden. SVS har å sin sida direktiv att inte göra större biotopskydd än max tio hektar. Denna skog kommer alltså med största sannolikhet att "falla mellan stolarna" på grund av att den är för stor för SVS och för liten för länsstyrelsen.

"Det areella glappet" är ett problem som har funnits och diskuterats i flera år utan att få en lösning, samtidigt som många unika skogsmiljöer i Sverige förstörs och markägare drabbas. Det rör sig om skogar med särskilt höga naturvärden som enligt alla utredningar måste bevaras som sista tillflyktsorter för naturskogens många hotade arter i dagens hårt brukade skogslandskap.

Ändå får dessa skogar inget skydd. Detta drabbar naturen hårt men även markägarna eftersom de stora virkesuppköparna inte köper virke från nyckelbiotoper.

Vad avser ministern göra för att komma till rätta med "det areella glappet"?