den 2 januari

Fråga 2002/03:371 av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om intervjuantagning till högskolan

En mångfald av urvalsmetoder, till exempel högskoleprovet och intervjuer i antagningsprocessen, är viktiga för att tillvarata icke-traditionella kunskaper och erfarenheter vid antagning till högskoleutbildning. De är därmed viktiga i arbetet mot social snedrekrytering. Olika erfarenheter hos studenterna borgar för dynamik i den akademiska reflexionen och utvecklingen.

Enligt uppgift har Linköpings universitet meddelat att man kommer att sluta med intervjuintagningar för läkarlinjen, tvärtemot rådande trend inom högskolevärlden. Skälet till att man tar bort den särskilda antagningen är att man tvingats ändra reglerna efter uppmaningar av Högskoleverket. För att bli aktuell för intervjuantagning måste man nu först göra högskoleprovet.

Kristdemokraterna är för en bred antagning och har sedan länge framhållit betydelsen av att former för kunskapsvalidering införs. I proposition 2001/02:15 Den öppna högskolan för regeringen fram "reell kompetens" och principer för värdering av denna, vilket ligger nära Kristdemokraternas förslag. Indragningen av intervjuantagningen sker också i avvaktan på regeringens förslag om "reell kompetens".

Mot bakgrund av det ovan anförda önskar jag fråga utbildningsministern:

Vad avser ministern att göra för att antagningsreglerna ses över med syfte att tillåta intervjuantagning utan högskoleprov?