den 19 december

Fråga 2002/03:345 av Anna Grönlund (fp) till vice statsminister Margareta Winberg om jämställdhet i näringslivet

På fem år har andelen kvinnor i svenska börsbolags styrelser ökat från 5 till 6 %. För att råda bot på problemet aviserade jämställdhetsministern att lagstiftning om kvotering kan komma att införas om inte 25 % av styrelseplatserna i de börsnoterade företagen innan år 2004 besitts av kvinnor.

Mycket tyder på att den som sitter i ett börsbolags styrelse ofta har, och behöver, operativ erfarenhet, det vill säga har vd-skap i ett börsbolag. Eftersom antalet kvinnliga vd:ar i börsbolag inte är mer än 2, 3 % i dagsläget begränsar detta givetvis urvalet. Att få kvinnor sitter på vd-poster är i grund och botten också ett tecken på att vi har lång väg att gå innan vi får ett jämställt samhälle. Är då lösningen att lagstifta om kvinnliga vd:ar?

Pojkars och flickors studieval stakar ut vägen för de framtida karriärmöjligheterna @ och här spelar könsrollerna fortfarande en stor roll. Möjligheten att kombinera familj och karriär avgör också hur många steg på karriärtrappan som unga män och kvinnor lyckas kliva. Vi vet att kvinnor och män följs åt vad gäller löneutveckling och karriärmöjligheter ända till första barnet kommer. Därefter halkar kvinnor efter.

Jämställdhet handlar inte alltid om lika representation @ enbart. Utan det är också en fråga om attityder, makt, ansvar och lika möjligheter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vice statsminister Margareta Winberg om hon avser att vidta någon ytterligare åtgärd för att öka jämställdheten inom näringslivet.