den 17 december

Fråga 2002/03:328 av Tina Acketoft (fp) till vice statsminister Margareta Winberg om jämställdhetsarbetet inom bolag med statligt ägande

Nyligen kritiserade vice statsministern i medierna den skeva representationen av kvinnor i näringslivets toppar och bolagsstyrelser och presenterade samtidigt en lösning via lagstiftning, det vill säga kvotering.

Staten är en av landets största företagsägare. Den statliga bolagssfären uppgår till 62 bolag och koncerner, dotterbolagen ej inräknade, enligt regeringens skrivelse 2001/02:120. Nettoomsättningen uppgick till ca 294 miljarder kronor. Staten är därmed en av landets största företagsägare och den enskilt största ägaren av rent kommersiella företag som producerar varor och tjänster. Det svenska folket är således en av Sveriges största företagsägare. Bland de statligt ägda företagen återfinns också några av de största arbetsgivarna i Sverige, det vill säga Posten, Telia, Samhall och SJ.

En snabb titt på verkställande direktörer och styrelser i bolag med statligt ägande ger tyvärr en klen tröst för den jämställdhetsintresserade.

I egenskap av aktieägare i bolag fungerar staten som skattebetalarnas ombud på bolagens stämmor och kan därmed utöva ett påtagligt inflytande. I av staten helägda bolag kan man inte bara gå på stämman, man utgör stämman. Därför är det märkligt att jämställdhetsarbetet går så långsamt. Rimligen borde staten speciellt i dessa bolag kunna påverka detta direkt.

Jag vill därför fråga vice statsministern:

Vilka åtgärder avser vice statsministern att vidta för att öka jämställdheten inom ledning och styrelse av statligt ägda bolag?