den 12 december
Fråga 2002/03:300 av Gunnar Nordmark (fp) till statsrådet Mona Sahlin om asylsökande som erhållit arbete i Sverige
I Sverige råder det arbetskraftsbrist på flera områden. Att rekrytera, utbilda och skola in nya anställda är för många arbetsgivare en både tidsödande och dyr process. Särskilt på mindre orter som dessutom ofta är drabbade av utflyttning kan detta vara ett problem. Samtidigt vet vi att en del asylsökande i Sverige erhåller tidsbegränsade anställningar eller praktikplatser som kan omvandlas till tillsvidareanställning om den asylsökande får uppehållstillstånd. Ofta handlar det om personer som får anses väl integrerade i samhället. Framför allt för den asylsökande, men även för arbetsgivare och den ort där den asylsökande arbetar, är det av vikt att frågan om arbetstillstånd och uppehållstillstånd kan lösas på ett snabbt, smidigt och för alla positivt sätt.
Alltfler politiker, senast Widar Andersson (s), börjar inse sambandet mellan en väl fungerande integrationspolitik och arbetskraftsinvandring. I GP den 26 november pläderar Andersson för en ökad arbetskraftsinvandring som ett alternativ till dagens system och ett sätt att motverka ett lågbidragsproletariat utan stora chanser till värdig och jämlik integration. Andersson pekar också på de positiva effekter en förändring av nuvarande regelverk skulle få för kommuner med stora kostnader för flyktingmottagande.
Mot bakgrund av det ovan angivna vill jag fråga statsrådet Sahlin om hon är beredd att verka för ändringar i nuvarande lagstiftning och regelverk så att en asylsökande på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna ändra på sin begäran om asyl, till begäran om uppehållstillstånd, på grund av att man erhållit eller erbjudits arbete?