den 12 december

Fråga 2002/03:292 av Ingegerd Saarinen (mp) till miljöminister Lena Sommestad om brister i utsläppsstatistiken

I juni 1988 beslutade riksdagen att koldioxidutsläppen inte fick öka "utöver dagens nivå". Sedan dess har det funnits ett behov av en både snabb och tillförlitlig statistik för att följa upp detta och andra klimatpolitiska beslut.

Men i Sverige är statistikansvaret delat mellan Statistiska centralbyrån, Energimyndigheten och Naturvårdsverket, som därtill lyder under varsitt departement, nämligen Justitie-, Närings- och Miljödepartementen. Samarbetet dem emellan har aldrig fungerat bra, vilket resulterat i att Sverige har senare och sämre redovisning av utsläpp än till exempel USA, Tyskland och Danmark.

Dessutom räknar Naturvårdsverket och Energimyndigheten på olika sätt. Detta leder till att Energimyndighetens korttidsprognoser inte ger något svar på om Sverige är på väg att klara sina mål eller om fler åtgärder måste vidtagas. I Energimyndighetens statistik blandar man dessutom ihop koldioxidemitterande bränslen med förnybara genom att använda kategorin "biobränsle, torv mm", senast i den årliga publikationen Energiläget som kom i november 2002.

Vad avser ministern att göra åt den oklara arbetsfördelningen mellan myndigheterna vad avser bristerna i utsläppsstatistiken?