den 12 december

Fråga 2002/03:291 av Roger Karlsson (c) till socialminister Lars Engqvist om väntetiderna och vårdgarantins löften

År 1996 infördes en nationell vårdgaranti inom primärvården. Garantin innebär att den som vänder sig till primärvården via telefon eller besök ska få hjälp samma dag som kontakten sker. Om inte den första kontakten är med en läkare ska patienten få ett läkarbesök inom åtta dagar.

Trots att det är sex år sedan vårdgarantin inom primärvården infördes fungerar inte garantin fullt ut. En landsomfattande kartläggning som Landstingsförbundet gjort visar att den som söker sig till primärvården, utan att för den skull ha behov av akut sjukvård, i genomsnitt måste vänta elva kalenderdagar för att få träffa en läkare. Situationen är allra sämst i Södermanland. Den som söker sig till primärvården i Södermanland får i genomsnitt vänta i 17 dagar på att få träffa en läkare.

Det är endast Östergötland och Gotland som klarar de utsatta åtta dagarna i vårdgarantin. Detta är långt ifrån tillfredsställande. Patienterna som söker sig till primärvården måste kunna lita på att de garantier som ges också betyder något i verkligheten. Detta gäller i synnerhet i Södermanland, där garantin inte ens är nära att infrias.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lars Engqvist:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att korta väntetiderna och klara vårdgarantins löften om att få träffa en läkare inom åtta dagar efter första kontakten med primärvården?