den 9 december

Fråga 2002/03:268 av Åsa Torstensson (c) till miljöminister Lena Sommestad om torskfisket

Det finns en förvaltningsplan för torsken i Östersjön som forskarna vid ICES och Fiskerikommissionen står bakom. Hålls förvaltningsplanen, om totalt en torskkvot på 76 000 ton i Östersjön, så ges en biologiskt hållbar grund för fisket. Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, som har redogjort för detta vid ett flertal tillfällen, tror att det är en överfiskning på 50 %. Det pågår alltså ett svartfiske på 40 000 ton som landas till försäljning och konsumtion. Detta ska jämföras med den svenska kvoten som är 15 200 ton.

För att komma till rätta med detta olagliga överfiske så krävs ökade, bättre och säkrare kontrollmetoder, vilket kräver internationellt arbete och internationella överenskommelser. Därför blir den prioritering som den svenska regeringen nu genomför med ett ensidigt svenskt stopp för torskfiske oförståelig, eftersom det inte på något sätt kan hindra eller minska det torskfiske som är olagligt. Regeringen har valt att ställa sig utanför möjligheterna att vid förhandlingsbordet påverka den samlade inriktningen på torskfisket.

Min fråga blir då till miljöministern:

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att åstadkomma internationella överenskommelser om hårdare bevakning och kontroll av det fiske som sker i Östersjön så att förvaltningsplanerna för torskfisket i Östersjön kan få effekt?