Fråga 2002/03:247 av Liselott Hagberg (fp) till näringsminister Leif Pagrotsky om kommun- och landstingsägda företag
Nyligen presenterade Statistiska centralbyrån en rapport över kommun- och landstingsägda företag. År 2001 fanns i vårt avlånga land 1 537 kommun- och landstingsägda företag och av rapporten framgår att antalet ökat i jämförelse med år 2000. Vidare framgår att ca 20 % av de kommunägda företagen ägnar sig åt att hyra ut kontorslokaler, lagerlokaler, industrilokaler och mark. De kommunala företagen, närmare bestämt 138 stycken, erbjuder dessutom samhälls- och personliga tjänster och 31 stycken ägnar sig åt hotell och restaurangverksamhet. Majoriteten av företagen ägnar sig åt fastighets- och uthyrningsverksamhet samt el-, gas-, värme- och vattenförsörjning.
Enligt kommunallagen ska kommunal näringsverksamhet begränsas till sådant som tillgodoser samhällets intressen. Jag har svårt att se att till exempel hotell och restaurangverksamhet ryms inom området samhällsintressen. För övrigt finns i de kommunala företagen stora bundna tillgångar som skulle komma till bättre nytta om de användes för att minska kommunernas skulder eller möjligen för vissa investeringar inom offentliga kärnområden. Kommuner och landsting har enligt min uppfattning viktigare saker att ägna sig åt än affärsverksamhet som bättre kan skötas av andra.
Min fråga till näringsministern blir därför:
Vad tänker näringsministern vidta för åtgärder för att bidra till en minskning av antalet kommun- och landstingsägda företag som bedriver verksamhet som inte ryms inom det egna kompetensområdet?