den 5 december

Fråga 2002/03:243 av Yilmaz Kerimo (s) till statsrådet Jan O Karlsson om boende för flyktingar

Den 1 september i år var ca 17 000 lägenheter lediga i de allmännyttiga företagen. Ändå förs i debatten om mottagandet av flyktingar diskussioner om hur bostadsfrågan ska kunna lösas. Samtidigt söker sig många av de nya svenskarna till storstadsregionerna. Här finns i princip inga lediga lägenheter. Och i ambitionerna om ett generöst mottagande av människor som har det svårt och som flytt från andra delar av världen för en fristad här, har landets kommuner i olika utsträckning ställt upp för flyktingarna. I Stockholms län har exempelvis Södertälje och Botkyrka alltid tagit ett stort ansvar, medan kommuner som Danderyd och Lidingö tackat nej till ett aktivt mottagande.

I några kommuner säger man nu nej till fler flyktingar. Bostadsbristen är ett skäl. Men också för att flyktingmottagande och integration måste ske på ett sätt så att man får förutsättningar att lära sig svenska, klara skolan och få ett arbete. I några kommuner ser man nu att de ambitionerna inte kan nås och säger därför nej till ett ytterligare mottagande. Därför krävs det mer av solidaritet mellan kommuner. Därför borde fler kommuner ställa upp och ta ansvar. Ett frivilligt åtagande är naturligtvis bäst men i nuvarande situation bör en förstärkt lagstiftning på området övervägas.

Är statsrådet beredd att se över lagstiftningen i syfte att alla landets kommuner ska ta ansvar för ett värdigt mottagande av flyktingar?