den 29 november

Fråga 2002/03:217 av Johan Pehrson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om barnmisshandel

Kommittén mot barnmisshandel redovisar i sitt slutbetänkande Barnmisshandel @ Att förebygga och åtgärda (SOU 2001:72) att upp till 10 % av alla barn tvingas uppleva våld i hemmet, varav hälften upplever det ofta. Denna sorgliga verklighet kräver nya tag i kampen för barns rätt till en trygg uppväxt. Endast till en del handlar det om förändringar i till exempel brottsbalken för att tydliggöra lagstiftarens syn på hur allvarligt det är med barnmisshandel i sitt breda perspektiv.

I slutbetänkandet framförs ett antal förslag för att förebygga barnmisshandel. Det handlar om allt från behovet av ny forskning, ett intensifierat arbete med att öka barns medvetenhet om sina rättigheter till att förbättra informationen till föräldrarna. Vidare betonas betydelsen av kompetensutveckling och handledning för personal som arbetar med barn, utbildning och fortbildning om barns behov och utveckling och inlärning av effektiv problem- och konfliktlösning i skolan. Kommittén understryker också ungdomsmottagningarnas roll som komplement till annan verksamhet och behovet av att upprätta föräldrastödsmottagningar, där föräldrar kan få råd och stöd. Behandlingsinsatser kan också vara förebyggande genom att mota medicinska och psykosociala problem hos utsatta barn. Kommittén föreslår även en lagstadgad skyldighet att samverka på lokal och nationell nivå eftersom misshandel berör flera huvudmäns verksamhetsområden.

Med ovanstående i åtanke vill jag fråga ministern vilka åtgärder regeringen eventuellt planerar för att stärka barn som lever i utsatta situationer.