den 29 november

Fråga 2002/03:211 av Elizabeth Nyström (m) till statsrådet Hans Karlsson om flexibel deltidssjukskrivning

Förra månaden var 338 000 svenskar sjukskrivna. Två av tre var en kvinna. Jämfört med situationen ett år tillbaka hade antalet sjukskrivna ökat med 10 000.

Detta drabbar oss alla. Främst de sjukskrivna förstås, inte minst på grund av den isolering långvarig frånvaro från arbetsplatsen ofta förorsakar. Alla medborgare drabbas dessutom i form av upptrissade offentliga kostnader. Sjukpenningen har hittills i år ökat med 14 % jämfört med motsvarande period förra året. Kostnaden är gigantisk: 34,1 miljarder kronor.

En delförklaring till den omfattande sjukskrivningen är en viss stelbenthet i försäkringskassans reglemente. Det har visat sig svårt att komma tillbaka till arbetslivet utifrån vars och ens behov och möjlighet.

Orsaken till det är att försäkringskassan tillåter endast 25, 50 eller 75 % deltidssjukskrivning. Skillnaden mellan 25 och 50 % i timmar räknat är stor. I dag tvingas många arbeta under sin kapacitet. Att arbeta 50 % kan vara en omöjlighet, samtidigt som 25 % är i underkant.

Flexibla procentsatser @ så som 33, 41 och 88 % @ borde tillåtas. Det skulle gagna samhällsekonomin, och framför allt den enskilda människan.

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta i syfte att införa flexibla sjukskrivningsprocentsatser?