den 21 november

Fråga 2002/03:166 av Cecilia Widegren (m) till justitieminister Thomas Bodström om polisiär verksamhet i kommunerna

Inom alltfler områden kan vi konstatera hur regeringen skjuter över uppgifter och kostnader till enskilda kommuner. Så sent som förra veckan på Dagens Nyheters debattsida kritiserade åtta socialdemokratiska kommunalråd hur regeringen bland annat lagt ofinansierade maxtaxereformer på landets kommuner.

I Västra Götaland satsar många kommuner på att låna upp pengar för att påbörja arbetet med statliga vägprojekt som inte fått anslag. De chansar på att just deras vägsträcka inte lyfts ut ur långtidsplaneringen.

Den polisiära verksamheten och den trygghet den ska ge att lagar och regler efterföljs är en av statens grundläggande uppgifter. Trots det känner kommuner sig tvungna att hyra väktare för att garantera en grundläggande säkerhet för sina kommuninvånare. Minskat antal poliser i kommunerna som "ersätts" med väktare är också ett sätt att skjuta över kostnaderna för en statlig uppgift på enskilda kommuner.

Nästan en fjärdedel av landets kommuner, 24 %, har anlitat vaktbolag för uppgifter som de egentligen betraktar som polisiära. Det visar en enkät till kommunerna som gjorts av tidningen Kommunaktuellt. Infrastruktur är en grundläggande statlig uppgift och kommuninvånarna ska inte behöva betala två gånger.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta med anledning av att kommuner är så missnöjda med den polisiära närvaron att de känner sig tvungna att hyra in väktarbolag?