den 21 november

Fråga 2002/03:165 av Lars Tysklind (fp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om ensidigt svenskt torskfiskestopp

Sedan uppgörelsen om förslaget till ett ensidigt svenskt torskfiskestopp lades fram har möjlig tidpunkt för ett införande och kostnaden för att kompensera berörda dryftats. Fiskeriverkets utredning visar att 1 195 svenska fiskare skulle behöva sluta fiska och att 2 300 personer totalt berörs. Kostnaden för ekonomisk kompensation från den 1 mars till den 31 december 2003 beräknas till ca 700 miljoner kronor. Hur samhällsstrukturen i kustsamhällena påverkas är mycket svårt att överblicka. Det är tveksamt om det går att införa totalstopp under en period och sedan bara starta upp igen. Risken är stor att många lämnar näringen, speciellt de yngre, vilket i sig skulle vara förödande för svensk fiskenäring.

Vad som har saknats i beslutsprocessen är en diskussion om alternativen till ett ensidigt svenskt stopp för att nå ett långsiktigt hållbart torskfiske. Ett steg i rätt riktning är att det talas om möjlighet till dispenser. Fiskeriverket anser att ett ensidigt stopp är en för drastisk åtgärd och att effekten på beståndet är tveksam. I stället förordar man en fortsättning på den inslagna vägen med internationella överenskommelser angående kvoter, minimimått, selekterande redskap, begränsade fiskestopp inom lekområden under vissa perioder etcetera.

Det är av stor betydelse att ett totalstopp undviks med dess negativa konsekvenser för svenska kustsamhällen och att alternativa lösningar prövas fullt ut med det gemensamma målet att få en långsiktig balans.

Vilka initiativ har ministern tagit och vilka initiativ avser ministern att vidta för att alternativ till ett ensidigt svenskt torskfiskestopp prövas grundligt och förutsättningslöst?