den 21 november

Fråga 2002/03:162 av Erik Ullenhag (fp) till statsrådet Jan O Karlsson om FN:s konvention för migrantarbetare

Under valrörelsen 2002 debatterades frågan om arbetskraftsinvandring intensivt. En tydlig skiljelinje gick mellan liberaler som argumenterade för arbetskraftsinvandring och socialdemokrater som argumenterade emot. De av Socialdemokraterna mest flitigt använda argumenten emot gick ut på att arbetskraftsinvandring riskerar att leda till lönedumpning och en urholkad arbetsrätt. I debatten påstods att en friare arbetskraftsinvandring skulle riskera att leda till att arbetskraftsmigranter skulle komma att utnyttjas av svenska arbetsgivare.

År 1990 antog FN:s generalförsamling en konvention för skydd av migrantarbetare och deras familjers rättigheter. För att konventionen ska träda i kraft krävs att 20 stater ratificerar den. Så har ännu inte skett. Sverige tillhör de länder som inte har ratificerat konventionen. Ett ikraftträdande skulle leda till att situationen för många arbetskraftsinvandrare runtom i världen förbättrades. I Sverige arbetar varje år bland annat ett stort antal säsongsarbetare, till exempel bärplockare. Dessa har en svagare arbetsrättslig ställning än andra arbetstagare. Migrantarbetare söker sig även till andra EU-länder och arbetar ofta under undermåliga villkor. ILO uppskattar att antalet arbetskraftsmigranter inom EU totalt uppgår till 22 miljoner.

Med anledning av det anförda vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder han avser att vidta för att Sverige inom en snar framtid ratificerar FN:s konvention för skydd av migrantarbetare och deras familjers rättigheter?