den 20 november

Fråga 2002/03:157 av Ulla Hoffmann (v) till utrikesminister Anna Lindh om svensk ratificering av FN-konventionen om migrantarbetares rättigheter

I dag finns omkring 30 miljoner migrantarbetare runtom i världen. Oavsett om dessa utgörs av bärplockare i Sverige eller den arbetande underklassen i oljestaterna kring Persiska viken är situationen för migrantarbetare ofta mycket dålig. Ofta tjänar de för lite för att kunna försörja både sig själva och sina familjer i hemlandet, och migrantarbetare saknar ofta grundläggande fackliga och andra rättigheter.

År 1990 antog FN:s generalförsamling med stor majoritet en internationell konvention om skydd av migrantarbetare och deras familjemedlemmars rättigheter. Denna konventionen är tänkt att reglera grundläggande rättigheter för alla som arbetar i ett annat land än det egna, oavsett om de har giltiga dokument eller inte. Konventionen har dock inte trätt i kraft eftersom enbart 19 av 20 nödvändiga länder har ratificerat den. Sverige är inte ett av dessa länder @ detta trots att Sverige var med och utarbetade konventionen. Sverige utgör därmed ett hinder mot att denna konvention kan träda i kraft så att ett nödvändigt skydd för migrantarbetare och deras familjer kan upprättas. För att detta ska kunna bli möjligt krävs alltså endast ytterligare ett lands underskrift. Jag hade önskat att Sverige blir detta land.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Anna Lindh:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att Sverige ska ratificera konventionen om migrantarbetares och deras familjemedlemmars rättigheter så att denna kan verkställas?