den 11 september
Fråga 2002/03:1373 av Anne Ludvigsson (s) till vice statsminister Margareta Winberg om problem för sjuksköterskor att få F-skattsedel
En sjuksköterska från Linköping har fått avslag på sin ansökan om F-skattsedel. Skattemyndigheten motiverade avslaget med att sjuksköterskans arbete inte är tillräckligt självständigt. Länsrätten i Östergötlands län har, efter att beslutet överklagades, slagit fast att skattemyndigheten inte gjort fel (en ledamot ansåg dock att F-skattsedel borde beviljas).
Nio av tio sjuksköterskor är kvinnor. När skattemyndigheten anser att detta yrke inte är tillräckligt självständigt för att berättiga till F-skattsedel drabbar det därför i huvudsak kvinnor, vilket gör det till en viktig fråga för jämställdhetsministern och för oss andra som vill göra samhället mer jämställt och med fler kvinnor som företagare.
Ett av de skäl som länsrätten ansåg talade mot F-skattsedel var att "arbetet till stor del är förutbestämt och att organisationen, liksom hälso- och sjukvårdslagens författningsreglering, innebär en stark begränsning av arbetsinnehållet".
F-skattsedel är @ och bör vara @ ett krav för att offentliga uppdragsgivare ska anlita företaget. Prövningen av vem som kan få F-skattsedel bör dock inte göra det särskilt svårt för vissa yrkesgrupper, och självklart bör inte kvinnligt dominerade yrken missgynnas, jämfört med manligt dominerade yrken.
Min fråga till jämställdhetsministern är:
Avser hon att verka för att strukturer och syn på olika yrkesgruppers arbetsområden som är genusbaserade, och som missgynnar som i detta fall en sjuksköterskas möjlighet till F-skattsedel, motarbetas?