den 21 augusti

Fråga 2002/03:1320 av Rosita Runegrund (kd) till näringsminister Leif Pagrotsky om svenska företags ansvar för guldbrytning i Ghana

De svenska företagen Sandvik och Atlas Copco bryter guld i Ghana i samarbete med andra företag. Konsekvenserna för människor och miljö är mycket allvarliga. SVT sände i våras ett reportage som beskrev de oförrätter som begåtts i samband med guldbrytningen. Sandvik och Atlas Copco och deras fackliga representanter påstod sig vara helt ovetande om de övergrepp som begåtts: mord, tortyr, miljöförstöring och förgiftat vatten.

TV-reportaget påvisade de svenska företagens ovilja att diskutera uppgifter som strömmade in från olika drabbade byar och människor på flera platser i Ghana. Atlas Copco meddelade att en företagsrepresentant skulle besöka flera utsatta byar. Personen i fråga dök aldrig upp. Sandviken i sin tur besökte en enda by. Väl där beklagade man att fyra pojkar som plockat spillmalm på gruvområdet slagits ihjäl. Andra byar man lovat besöka fick vänta förgäves.

Fackförbundet Metall guidades under sin resa till flera byar av Atlas Copcos och Sandvikens partnerföretags, Ashanti Goldfields och Goldfields Ltd., egna representanter och gick därmed miste om att samtala direkt med kritiker och människor som drabbats av miljöfarliga utsläpp och brott mot mänskliga rättigheter. Metall rapporterade sedan att gruvbolagen de besökt inte medvetet förstör miljön och förtrycker folk och att varken Atlas Copco eller Sandviken kan klandras för sina affärsrelationer med partnerföretagen.

Härmed vill jag fråga vad ministern avser att göra för att svenska företag ska följa etiska normer och principer om ansvarsfullt företagande i fattiga länder.