den 8 augusti

Fråga 2002/03:1290 av Gustav Fridolin (mp) till finansminister Bosse Ringholm om fastighetsskatten

Det har kommit till allmän kännedom att en lucka i lagen har gjort att människor med höga inkomster kommit att betraktas som låginkomsttagare när fastighetsskatten ska beräknas. Kostnadsskyddet för fastighetsskatten har konstruerats så att det enbart beräknas efter vilken inkomst man har i Sverige. Följden blir att den som bor och är skriven i Sverige men har sin huvudsakliga inkomst i ett annat land, företrädelsevis våra grannländer, kommer undan med långt lägre fastighetsskatt än vad man skulle få betala om man haft sin huvudsakliga inkomst i Sverige. Som mest kan människor på detta sätt undkomma 30 000 kr om året i fastighetsskatt.

Denna brist i begränsningsregelns konstruktion sticker givetvis i ögonen på den med ganska knappa resurser som fortfarande, på grund av att man bor i ett attraktivt läge, tvingas betala mycket stora summor i fastighetsskatt. Brister av detta slag strider mot principen om att alla ska behandlas lika och urholkar naturligt skatteviljan. Därför vore det rimligt om konstruktionen sågs över. Dessutom verkar det inte vara fullständigt utrett hur många människor som otillbörligt gynnas av bristen i begränsningsregeln. Chefen för Riksskatteverkets årsbeskattningsenhet, Tommy Carlsson, säger till Aftonbladet (4/8 2003) att det kan röra sig om "mångdubbelt fler" än de 2 000 höginkomsttagare som man tidigare uppskattat. En fullständig utredning borde vara på sin plats.

Jag vill därför fråga finansministern hur han avser att agera för att rätta till bristerna i fastighetsskattens begränsningsregels konstruktion?