den 8 augusti

Fråga 2002/03:1284 av Roger Tiefensee (c) till statsrådet Mona Sahlin om valdeltagande i folkomröstningen om EMU

Med 5 veckor kvar till folkomröstningen om EMU är osäkerheten stor bland väljarna. Det är inte konstigt, eftersom frågan är stor och svår. Däremot är det oroväckande att osäkerheten tenderar att öka. I den senaste gallupmätningen, som genomfördes efter statsministerns kampanjupptakt och tal i Björkvik, har andelen osäkra väljare ökat från 13 till 21 procent.

För mig är det oroande att så många är osäkra inför sitt ställningstagande om EMU. Inte för att jag tror att euroanhängarna kommer att lyckas övertyga många osäkra och vända opinionen, utan för att många som är osäkra troligtvis kommer att avstå från att rösta. Ett lågt valdeltagande är inte bra för demokratin. Det underminerar förtroendet för folkomröstningsinstrumentet.

Alla som är aktiva i folkomröstningskampanjen har ett ansvar för att vi får ett högt valdeltagande. Allra tyngst vilar ansvaret på statsministern. Därför är det olyckligt att människor tenderat bli mer osäkra sedan statsministern kommit tillbaka i eurodebatten efter sin semester. Dessutom är det rent uppseendeväckande att statsministern använder människors osäkerhet för att spekulera i opinionsläget. Efter sitt tal i Björkvik sade statsministern bland annat att "de som säger att de ska rösta nej kanske inte bestämt sig för att rösta". Statsministern kan väl ändå inte tycka att ett lågt valdeltagande är bra!

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mona Sahlin:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att valdeltagandet i folkomröstningen om EMU ska bli så högt som möjligt?