Fråga 2002/03:1282 av Kjell-Erik Karlsson (v) till miljöminister Lena Sommestad om technetium i odlad lax
För fem år sedan lovade den brittiske vice premiärministern John Prescott att utsläppen från den kärntekniska anläggningen i Sellafield skulle minskas. Sedan dess har dock de radioaktiva utsläppen tvärtom ökat.
Spår av den radioaktiva isotopen technetium-99 har nu hittats inte enbart i skaldjur, som tidigare, utan även i odlad lax från Skottland, det vill säga från ett område som tidigare ansetts vara oförstört. Den skotska laxen utfordras med pellets gjorda av bland annat nordsjöfisk. Gifterna från Sellafield har även spolats upp utefter den norska kusten, vilket kan innebära stora problem, eftersom Norge har världens största laxodlingsindustri. Norsk lax exporteras som bekant även i stor omfattning till Sverige.
Det är forskare vid Oceanografiskt Centrum vid Southamptons universitet som utfört undersökningarna. Visserligen är halterna inte särskilt höga, men man räknar ändå med att förekomsten av technetium, som är en biprodukt från upparbetningen av magnoxkärnbränsle, kommer att vålla problem.
Jag vill nu fråga miljöministern vad hon avser att göra för att få den brittiska regeringen att sätta stopp för dessa utsläpp.