den 6 augusti
Fråga 2002/03:1277 av Mikael Oscarsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om psykiatrisk tvångsvård
Psyksjukvården kan under särskilda omständigheter tvångsomhänderta en människa för att ge vård. Att tvångsomhänderta en människa för psykiatrisk tvångsvård är en starkt integritetskränkande åtgärd, som dock kan vara helt nödvändig för att skydda den psykiskt sjuke och dennes omgivning.
På senare tid har psykvården uppmärksammats efter två vansinnesdåd i Stockholmsområdet. Det har rests berättigade frågeställningar om psykvården fullgör sitt uppdrag att tvångsomhänderta vårdbehövande personer. Men man kan också fråga sig om psykvården fungerar utifrån det motsatta perspektivet.
Enligt uppgifter från tidningen Världen Idag har tvångsomhändertagande för psykiatrisk vård använts på tvivelaktiga grunder. En 18-årig man har i två månader suttit inspärrad på ett sjukhus i Stockholm. Enligt tidningen baseras tvångsomhändertagandet på uppgifter som gör gällande att mannen behöver avprogrammeras från sin kristna tro. Fallet har upprört tusentals människor i hela landet. Ansvariga läkare har också av den omhändertagnes offentliga ombud anmälts till Socialstyrelsen. En handläggare på Socialstyrelsen menar, enligt tidningsuppgifterna, att det kan röra sig om olaga frihetsberövande. Jag vet att statsrådet inte kan uttala sig i ett enskilt fall, men frågan är om kriterierna som gäller vid tvångsomhändertagande verkligen följs och om riktlinjerna kan förbättras för att undvika tvivelaktiga eller godtyckliga beslut.
Avser socialministern att se över riktlinjerna för tvångsomhändertagande för psykiatrisk tvångsvård, och om nödvändigt, revidera dem?