den 1 juli

Fråga 2002/03:1202 av Ewa Larsson (mp) till justitieminister Thomas Bodström om polisens tolkning och tillämpning av kollektivt avlägsnande

Polislagen ger polisen befogenheter att tillfälligt avvisa eller avlägsna enskilda individer, åskådare och deltagare i en allmän sammankomst eller offentlig tillställning eller deltagare i en ordningsstörande folksamling. Miljöpartiet med flera har framfört oro över hur polisen tolkar och tillämpar befogenheterna, särskilt vid kollektiva avlägsnanden enligt 13 c § polislagen. Initialt uppkommer svårigheter att bedöma vem som anslutit sig till en folksamling. Vidare kan gränsdragningsproblem uppstå mellan avlägsnande och omhändertagande, ifall inte varaktigheten och sträckan begränsas vid avlägsnande.

Polisen har beslutat om avlägsnande vid ett antal tillfällen, till exempel vid en fotbollsmatch i Stockholm 1999. Polisen befarade bråk mellan supportrarna och beslutade att avlägsna 46 av dessa. Samtliga kördes och lämnades flera mil utanför Stockholm. Polischefen åtalades för tjänstefel. Tingsrätten bedömde tjänstefelet som ringa och ogillade åtalet. Rätten ansåg att polischefens bristande kännedom om gällande rätt var förståelig och syftet beaktansvärt samt att olägenheten och besvären sannolikt blivit än större om omhändertagandet skett med stöd av 13 § polislagen. Domen har överklagats.

Avser ministern att verka för att en utvärdering görs av polisens tolkning och tillämpning av 13 b@13 c §§ polislagen inkluderat en analys av huruvida tolkning och tillämpning är förenlig med polislagen, regeringsformen och europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna?