den 23 juni

Fråga 2002/03:1167 av Carl B Hamilton (fp) till utrikesminister Anna Lindh om situationen i Burma

Den 30 maj drabbade anhängare till fredspristagaren och ledaren för den demokratiska oppositionen San Suu Kyi och regimen samman i samband med en rundresa i landets norra delar. Regimkritiker i exil säger sig misstänka att över 70 oppositionsanhängare kan ha dödats vid händelsen. Händelserna den 30 maj innebär en klar försämring för de mänskliga rättigheterna i Burma. Förutom att San Suu Kyi åter placerats i "skyddshäkte" greps 18 andra medlemmar i ledningen för National League for Democracy (NLD). Bland dem finns NLD:s vice ordförande Tin Oo och ett antal valda parlamentsledamöter.

Det är bra att Sverige genom Anna Lindh tydligt markerat att San Suu Kyi omedelbart ska släppas. Men trots att det internationella trycket på regimen ökat de senaste veckorna, bland annat har EU och USA fattat beslut om att införa hårdare sanktioner, kvarhålls San Suu Kyi och andra demokratikämpar i NDL i häkte. Det är därför av vikt att omvärlden fördubblar sina ansträngningar, för att i första hand befria San Suu Kyi och andra politiska fångar samt förmå regimen att tillåta NDL och andra demokratiska partier att verka fritt. Detta måste sedan efterföljas av en demokratiseringsprocess, som FN ska ha möjlighet att övervaka.

Vilka ytterligare åtgärder avser utrikesministern att vidta inom EU och EU-ASEAN-samarbetet för att åstadkomma ett frisläppande av San Suu Kyi och påskynda övergång till demokrati i Burma?