den 17 juni

Fråga 2002/03:1156 av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Hans Karlsson om språkproven för utländsk vårdpersonal

Den utlandsutbildade vårdpersonal som i dag inte tillåts arbeta med sitt yrke i Sverige är en outnyttjad resurs.

För personer med vårdutbildning från ett EU- eller EES-land kan staten inte ställa några krav på språkkunskaper för att legitimation ska utfärdas. Men arbetsgivaren kan kräva godkända språkkunskaper i samband med anställning. För läkare och annan sjukvårdspersonal som är utbildad i ett land utanför EES-området och som ska arbeta i ett legitimationsyrke inom svensk hälso- och sjukvård krävs godkänt prov i svenska för att få svensk legitimation. Det har visat sig att språkkraven många gånger är det största hindret för att erhålla legitimation och arbeta i vården.

Kritiken mot nuvarande system har varit omfattande och pågått under lång tid. Socialstyrelsen har sett över språkproven och ändamålsenligheten i den övriga kompletteringen. Socialministern har tidigare sagt att ytterligare åtgärder från regeringen kan behöva vidtas. Enligt uppgift avser nu regeringen att initiera en översyn som bland annat gäller språkproven för personer med läkarutbildning från länder utanför EU/EES-området.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Vilken tidsplan avser statsrådet att fastställa för utredningen av språkproven för utlandsutbildade läkare och övrig vårdpersonal?