Fråga 2002/03:1149 av Torkild Strandberg (fp) till justitieminister Thomas Bodström om polisens administrativa arbete
En stor del av polisens tid och resurser går åt till administrativt arbete. Ett enkelt ingripande resulterar oftast i en stor mängd administrativt efterarbete. Polisen arbete måste dokumenteras noga. Detta är nödvändigt både från rättssäkerhetssynpunkt och för att en misstänkt ska kunna fällas för brott i domstol.
De administrativa åtgärder som följer på ett ingripande bör vara så okomplicerade som möjligt. Tekniken ska vara ett stöd i polisen arbete. Tekniken får inte utvecklas på ett sätt som gör arbetet mindre effektivt och polisen mindre motiverad att ingripa mot brott. Det finns en uppenbar risk att den uppsjö av administration som följer på ett ingripande minskar polisens benägenhet att ingripa mot brottslighet då risken att fastna i ett administrativt efterarbete är överhängande.
Genom att minska avrapporteringstiderna med 30 %, skulle man bara vid Stockholmspolisen kunna få ut polisarbete som motsvarar 100 miljoner kronor. Polisbristen i Sverige är stor och resurserna knappa. Detta ställer stora krav på att de resurser som finns används så effektivt som möjligt.
Vad avser justitieministern att vidta för åtgärder för att avbyråkratisera polisen och därmed effektivare använda polisresurserna?