den 16 juni
Fråga 2002/03:1146 av Inger René (m) till socialminister Lars Engqvist om medicinska aborter
En abort som sätts framkallas med hjälp av läkemedel, en så kallad medicinsk abort, kan i dag ske fram till graviditetsvecka 9. Före en abort måste en medicinsk bedömning göras och graviditetslängden fastställas, ofta genom en vaginal ultraljudsundersökning. Detta görs vanligen av en läkare. På grund av de långa väntetiderna i vissa landsting förlorar dock många kvinnor möjligheten till att välja en medicinsk abort. Resultatet blir att kvinnan i stället behöver genomgå en kirurgisk abort @ ett ingrepp som inte bara innebär en högre risk för fysiska komplikationer, det är också dyrare.
Långa väntetider skulle kunna undvikas om barnmorskor gavs möjligheten att handlägga medicinska aborter. Svenska Barnmorskeförbundet håller nu på att ta fram ett utbildningsprogram för barnmorskor dels för utförande av vaginala ultraljud, en kompetens som många barnmorskor i praktiken redan har i dag, dels för nödvändiga fördjupade farmakologiska kunskaper. Barnmorskan skulle med dessa kompetenser kunna verka i ett team där det alltid finns en gynekolog. Barnmorskan skulle i detta fall endast handlägga friska och okomplicerade graviditeter. Identifieras en avvikelse övertas omhändertagandet av kvinnan av en läkare.
Om medicinska aborter handläggs av barnmorskor skulle också kvaliteten öka genom att hela vårdkedjan hålls samman av en och samma person.
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att möjliggöra för barnmorskor att utföra medicinska aborter?