den 13 juni
Fråga 2002/03:1127 av Per Bill (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om cider
I svensk lagstiftning ges ingen definition på cider. Enligt bland annat uppslagsverk, konsumentens uppfattning, samt lagstiftning och uppfattningen i andra länder, är cider en dryck som framställs genom jäsning av äppel- eller päronjuice.
På grund av dryckens popularitet och den för konsumenten positivt värdeladdade beteckningen av cider såsom en genuin, jäst dryck, säljer vissa bryggerier drycker betecknade cider men som i själva verket utgörs av så kallad alkoläsk.
Den europeiska branschorganisationen, AICV, har tidigt reagerat och begärde 1997 att regeringen skulle införa en definition av cider i svensk lagstiftning. Konsumenterna vilseleds om dryckens innehåll som också är väsentligt billigare att tillverka än den jästa produkten.
Livsmedelsverket har hänvisat till de generella märkningsreglerna med den uttalade uppfattningen att cider är ett vedertaget uttryck för jäst äppel- eller päronjuice. Då verket endast har tillsyn över två cidertillverkare, har försäljningen av den ojästa drycken cider kunnat fortgå.
Vi står nu inför risken att beteckningen cider kommer att degenereras i Sverige. Konsument- och konkurrensneutraliserande intressen bör verka för att generiska begrepp inte missbrukas för enskilda kommersiella intressen.
Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga näringsministern om han är beredd att tillse att endast huvudsakligen jäst äppel- eller päronjuice, får försäljas under beteckningen cider?