den 12 juni
Fråga 2002/03:1110 av Nyamko Sabuni (fp) till statsrådet Berit Andnor om Miogruppens arbete
Barnmisshandel är en utbredd företeelse i vårt samhälle. Och trots ökad uppmärksamhet inom sjukvården och i medierna är det sannolikt att många fall av barnmisshandel förblir oupptäckta med svåra följer för barn och familjen i stort. Det finns många skäl till varför barnmisshandel inte alltid upptäcks i tid. Bland annat arbetar vårdpersonalen i stressad miljö och har inte alltid sin uppmärksamhet riktad på de ibland subtila tecken som signalerar misshandel.
Misstanken om misshandel på barn ger ofta starka obehagskänslor som gör att man blundar för fakta och därmed missar möjligheten till korrekt och snabb diagnostik. Kunskapen om symtom på misshandel är bland vårdpersonal många gånger dålig. Utredningarna som följer är tidsödande och kostnadskrävande.
På senare år har man dock på Astrid Lindgrens barnsjukhus haft ett antal tragiska fall av barnmisshandel att det 1999 ledde till att man bildade en arbetsgrupp bestående av experter med intresse för och kunskap om barnmisshandel. Deras mål är att förbättra möjligheterna till snabb diagnostik och optimalt omhändertagande av misstänkta fall samt att fungera som sambandscentral och kunskapsbank för personal som möter det misshandlade barnet.
Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att uppmuntra Miogruppens arbete att förebygga barnmisshandel?