den 6 juni

Fråga 2002/03:1088 av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om historieämnets framtid

Högskoleverket har låtit syna historieämnet vid 20 lärosäten. Undersökningen visar att många nybörjarstudenter i historia har så stora kunskapsluckor att lärarna måste lägga om undervisningen för att alla ska kunna hänga med. Vid ett par högskolor har man infört diagnostiska prov för nybörjarna och dessa har visat att allmänbildningen är låg. Eftersom historisk kunskap och historiska färdigheter krävs för att kunna förstå och förändra både samtiden och framtiden är det alarmerande att landets nybörjarstudenter i historia visar sig ha allt sämre kunskaper i ämnet.

Högskoleverkets bedömare ser att studenternas historielöshet är ett resultat av historieämnets svaga ställning i gymnasieskolan. Visserligen kan det bli en förändring eftersom den parlamentariska Gymnasiekommittén föreslagit att alla gymnasieelever ska läsa ämnet. Men 50 gymnasiepoäng, en timme i veckan under ett läsår, som Gymnasiekommittén föreslår ska införas är helt otillräckligt "om statsmakterna menar allvar med att en förståelse för det förflutna är väsentligt för att förstå nutiden", som bedömarna skriver.

Dessa signaler är allvarliga och fordrar krafttag från statens sida. Vi riskerar att förlora flera generationer i kunskapen om historia. Det i sin tur underlättar för extrema och odemokratiska vänster- och högerrörelser att växa fram.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att förbättra de historiska kunskaperna hos gymnasieelever och studenter?