den 6 juni
Fråga 2002/03:1073 av Cecilia Wikström (fp) till kulturminister Marita Ulvskog om kvinnliga teaterregissörers komptens
I Kulturdepartementets regleringsbrev till Kulturrådet, Dramaten, Operan och Riksteatern står det: "Målet är att främja en samhällsutveckling som kännetecknas av social jämlikhet, jämställdhet mellan kvinnor och män, respekt och tolerans och där etnisk, kulturell, språklig och religiös mångfald tillvaratas som en positiv kraft samt att bidra till minskad diskriminering, främlingsfientlighet och rasism."
Man håller sig till mycket allmänna ordalag när det gäller jämställdheten. I regleringsbrevet till Svenska Filminstitutet är man mycket tydligare och talar uttryckligen om att "målet är att öka andelen kvinnor" som erhåller produktionsstöd. Regeringen har vid upprepade tillfällen sagt att jämställdhet har hög prioritet. Man säger att kraven är höga när det gäller styrelsetillsättningar och utnämning av chefer. Av Sveriges 33 största statliga och regionala teatrar har 28 manliga chefer medan endast fem av dem har en kvinnlig chef. En av dessa kommer att sluta 2004 och enligt uppgift kommer hon att ersättas av en man. I teaterårsboken för 2001 framgår att vid de 11 största teatrarna regisserades "de stora uppsättningarna", alltså de som spelades på respektive teaters stora scen, i 83 % av män och 17 % av kvinnor.
Jag vill mot bakgrund av ovanstående fråga kulturministern:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillvarata kvinnliga teaterregissörers kompetens som ledare och därigenom åstadkomma en jämnare könsfördelning bland cheferna vid landets teatrar?