den 16 december

Interpellation 2002/03:99 av Gunilla Wahlén (v) till statsrådet Ulrica Messing om slutrapporten vad gäller omställningsavtalen

Den så kallade omställningen innebar att det i samband med förändringen av Försvarsmaktens verksamhet år 2000 beslutades om ett omställningsprogram för nio kommuner runtom i landet som särskilt drabbades av förändringen. Vänsterpartiet har deltagit i arbetet för att skapa ett särskilt utvecklingsprogram för dessa kommuner. Uppgiften har varit att skapa förutsättningar för uthållig ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning i dessa kommuner med aktivt deltagande av kommunerna och regionerna själva.

Några av de viktigaste punkterna i omställningsprogrammet har varit lokalisering av statlig och privat verksamhet i berörda kommuner. Dessutom har omvärlds- och sårbarhetsanalyser utarbetats.

Rapporter har kommit under arbetets gång som har visat på att vissa kommuner har haft en relativt smärtfri omställning till civila jobb. Det är bra men dock finns undantag.

Gotland har inte fått sin målsättning uppfylld och är dessutom drabbat av Flextronics neddragningar som har slagit hårt mot hela ön. Allvarligast är dock situationen i Sollefteå. Det löfte om 600 statliga och privata jobb, som gavs har inte på något sätt uppfyllts. Sollefteå identifierades tidigt, som kanske den svåraste kommunen vad gäller omställningen och som därför behövde särskild omsorg. Ett svårt geografiskt läge kombinerat med ett extremt beroende av Försvarsmakten bidrog till slutsatsen.

Här måste man säga att omställningen i Sollefteå skändligen misslyckats. Hur många jobb som i dagsläget egentligen skapats är svårt att säga. Löften har brutits, etableringar har efter en kort tid nedgraderats, utlovade utlokaliseringar har dröjt. Det senaste är att Proffcom flyttar jobb från glesbygdskommunen Dorotea till Sollefteå och därmed erhåller omställningsstöd. Att dra jobb från en glesbygdskommun till en annan är verkligen ingen god politik.

Ett stort problem är också att den slutrapport från omställningsarbetet som utlovades till våren 2002 ännu inte har presenterats. Därför vet vi egentligen inte i dag hur läget är och frågan är om regeringen tänker ta ytterligare initiativ för att lösa Sollefteås problem eller om man nu anser att omställningsarbete är klart.

Jag vill därför fråga statsrådet:

1. Kommer statsrådet att verka för att slutrapporten från omställningsarbetet färdigställs?

2. Avser ministern att ta några initiativ så att Sollefteå får de utlovade jobben?

3. Avser ministern att ta något initiativ så att målen för omställningsarbetet på Gotland kommer att uppfyllas?