den 10 december

Interpellation 2002/03:92 av Per Landgren (kd) till försvarsminister Leni Björklund om helikopterverksamhet på Säve

Baseringsutredningen om Försvarsmaktens helikoptrar presenterades i fredags (den 6 december 2002) för ÖB Johan Hederstedt. Arbetsgruppens förslag innebär att helikopterverksamheten vid Säve avvecklas. Försvarsmaktens helikopterverksamhet föreslås långsiktigt att i Västra Götaland bedrivas vid F 7 i Såtenäs. ÖB Johan Hederstedt väntas ta ställning till utredarens förslag tidigt under 2003. Efter det kommer frågan att lämnas över till regeringen för beslut. Denna åsikt strider dock mot vad som är uttalat i det senaste försvarsbeslutet och även av förra försvarsministern så sent som den 14 augusti under valrörelsen 2002. Björn von Sydow uttalade då klart att Försvarsmakten behöver Sävebasen under lång tid framöver. Regeringen hävdade i proposition 1999/2000:30 Det nya försvaret att "verksamhetsdelen vid Säve bör kvarstå till och med år 2003" och försvarsutskottet har vid sin behandling av propositionen slagit fast att tidpunkten 2003 nu inte "behöver preciseras som en bortre gräns vad avser helikoptrar för Försvarsmaktens eget behov på Säve".

Inte minst mot bakgrund av skärgårdens speciella geografiska förhållanden och den livliga transport- och reseservice som förekommer utanför Sveriges västkust anser vi att regeringen nu måste komma med ett klart och tydligt besked att ett helikopterförband permanent ska baseras på Säve även efter år 2003. Med såväl militära som civila uppgifter fyller förbandet flera viktiga funktioner. Vid sidan av självklara militära uppgifter som havsövervakning, radarspaning och ubåtsjakt tillkommer synnerligen viktiga civila uppgifter som sjö- och flygräddning, brandsläckning och transporter. Ett väl fungerande räddningssamarbete (SCAN-SAR) i Skagerrak och Kattegatt med danska och norska helikopterförband, samt ett alltmer fördjupat försvarssamarbete med Nato i PFF-sammanhang, talar också för att Säve bör utvecklas till kompetenscentrum för internationell helikopterverksamhet. Samverkansförmågan mellan amfibiebataljonen (Amf 4) i Göteborg och nästa generation ytstridsfartyg, korvett Visby, stärker insatsorganisationens slagkraft. Att ha tränad personal med därtill anpassad utrustning har ett stort värde när incidenter inträffar.

Det finns också all anledning att tillvarata den sjöoperativa helikopterkompetens som finns på västkusten. Den ger goda möjligheter till ytterligare kompetensutveckling i samband med införskaffandet av nya tunga, kvalificerade helikoptrar. Försvarsberedningen säger i sin senaste rapport att det finns skäl att överväga att utöka svenska bidrag till internationella förbandsregister med bland annat helikopterförband. Osäkerheten inför framtiden är dock ett allvarligt hot mot att kunna bibehålla den samlade kompetens som nu finns på Säve.

Vi menar att behoven i Västsverige talar sitt tydliga språk. Vi anser att ett helikopterförband permanent ska baseras på Säve även efter år 2003.

Vad är försvarsministern beredd att göra för att trygga västkustens behov av helikopterverksamheten på Säve?