den 9 december

Interpellation 2002/03:89 av Sven Gunnar Persson (kd) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om överfisket i Östersjön och det svenska torskstoppet

Under lång tid har det varit känt att det förekommer ett omfattande överfiske och svartfiske efter torsk i Östersjön. Såväl Kustbevakningen, Fiskeriverket, olika experter som svenska fiskare har påtalat detta i olika sammanhang. I TV 4-programmet Kalla Fakta, torsdagen den 5 december, redovisades i olika inslag ytterligare material som med all önskvärd tydlighet visade på detta förhållande. Överfisket uppskattas omfatta minst 50 % av de kvoter som fastställts.

Regeringen har i det vällovliga syftet att minska fisketrycket på torsk sagt att man vill införa ett ensidigt svenskt torskfiskestopp. Fiskeriverket har i en konsekvensanalys visat att ett sådant stopp skulle ha en mycket begränsad påverkan på torskbeståndet och lekbiomassan i Östersjön. I ljuset av uppgifterna om ett omfattande överfiske framstår den positiva påverkan på torskbeståndet som ett ensidigt svenskt fiskestopp som försumbar. Fiskare från andra nationer kan fortsätta sitt överfiske. I det ovan refererade TV 4-programmet säger en företrädare för en av Sveriges stora fiskgrossister att ett torskstopp i Sverige inte är något problem eftersom man tar svartfiskad torsk från Polen i stället. Fiskeribiologen P O Larsson på havsfiskelaboratoriet i Lysekil tror att svartfisket motsvarar ca 50 % av det legala fisket. Han är övertygad om att svartfisket är den främsta orsaken till att torskstammen är hotad.

Det är mycket angeläget att torskbestånden i Östersjön kan skyddas och ges förutsättningar att växa. Det finns många åtgärder som kan bidra till detta utan att ett totalstopp för fisket behöver införas. Exempel på sådana åtgärder är:

Efter att tidigare uppgifter om det omfattande överfisket nu bekräftats måste ökade kontroller och strängare sanktioner vid överträdelser av de bestämmelser som reglerar fisket ses som den allra viktigaste uppgiften för att skydda torskbeståndet. Ett sådant arbete måste omgående initieras nationellt, bilateralt och inom EU. Att genomföra ett ensidigt svenskt torskfiskestopp med ringa betydelse för beståndet, men med oöverblickbara konsekvenser för fiskerinäring och kustsamhällen, måste ses som ett slag i luften.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till jordbruksministern:

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att omgående få till stånd skärpta kontroller av torskfisket, nationellt och internationellt?

Vilka åtgärder är jordbruksministern, i ljuset av uppgifterna om svartfiske, beredd att vidta för att ompröva förslaget om ett ensidigt svenskt torskfiskestopp?