den 9 december

Interpellation 2002/03:88 av Per Bill (m) till statsminister Göran Persson om riksdagens kontrollmakt

"All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse. Den offentliga makten utövas under lagarna" (regeringsformen 1 kap. 1 §).

Sverige är en representativ demokrati där väljarna vart fjärde år utser företrädare som får deras förtroende att besluta i frågor som gäller det svenska riket. Väljarna väljer ledamöter till kommun- och landstingsfullmäktige där de bor och de väljer ledamöter till riksdagen som är det gemensamma beslutande organet för hela vårt land.

Riksdagens roll i det svenska samhället innefattar bland annat att stifta lagar, besluta om skatter och bestämma statens budget. Till riksdagens uppgifter hör också att granska regeringen och de statliga myndigheterna.

Denna riksdagens kontrollmakt är en av riksdagens viktigaste funktioner. Till sitt förfogande har riksdagen flera instrument.

Interpellationer är den enskilde riksdagsledamotens starkaste instrument eftersom ledamoten väljer ämne, frågor och dessutom har relativt gott om tid att debattera ärendet i riksdagens kammare.

Muntliga frågestunden är ett annat kontrollinstrument där riksdagsledamoten styr genom att ställa frågan till utvalt statsråd. Statsrådet inställer sig och riksdagen via sina riksdagsledamöter utövar sin kontrollmakt via frågor och debatt. Begränsningen är dock att frågan maximalt får ta en minut i anspråk vilket gör att många viktiga kontrollärenden är för komplicerade för att ta upp. Under den begränsade tiden som finns till församlingens förfogande @ en timme @ hinner långt från alla som vill ställa frågor.

Riksdagens makt som granskare av regeringen håller på att undermineras. Maktdelningen fungerar allt sämre. Ett oroande tecken är att statsministern numera inte besvarar de interpellationer som de folkvalda, riksdagsledamöterna, ställer till honom.

Fortsätter detta försvinner i praktiken den rätt @ och skyldighet @ att ställa regeringen och dess främste företrädare till svars som riksdagsledamoten har.

Under den senaste mandatperioden har statsministern inte besvarat en enda interpellation från någon riksdagsledamot.

Göran Persson har som statsminister och regeringschef ett ansvar. Han ska @ enligt regeringens egen hemsida @ leda och samordna regeringens arbete och ha det övergripande ansvaret för regeringens politik.

När det gäller dessa frågor som ytterst rör regeringen och arbetet inom Statsrådsberedningen, borde det vara en självklarhet för statsministern att infinna sig att stå till svars inför riksdagen.

Självfallet borde landets statsminister komma till riksdagen även när det gäller att besvara interpellationer som rör andra områden. Grundläggande ideologiska värden och övergripande frågor av större vikt borde statsministern avsätta tid för.

Riksdagens utredningstjänst, RUT, har på mitt uppdrag sammanställt information om hur ofta statsministern svarat på riksdagsledamöternas interpellationer under den förra mandatperioden och innevarande mandatperiod.

Antal interpellationer till respektive besvarade av statsministern från och med riksmötet 1998/99

Antal interpellationer ställda till statsminister Göran Persson:

1998/99 10

1999/2000 14

2000/01 14

2001/02 23

2002/03 3

Antal interpellationer besvarade av statsminister Göran Persson*:

1998/99 0

1999/2000 0

2000/01 0

2001/02 0

2002/03 0

*Sökning utfördes den 26 november 2002. Ingen av de tre interpellationerna från innevarande riksmöte planeras att besvaras av statsministern.

Man skulle kunna tro att detta var en lång praxis att inte låta sig ställas till svars inför riksdagsledamöter, men det visar sig att så inte är fallet. Det är bara under den tid som Göran Persson varit statsminister som interpellationer försummats på detta vis. Detta skiljer statsminister Persson från sina föregångare som flera gånger besvarade interpellationer i riksdagens kammare.

Antal interpellationer till respektive besvarade av statsminister Ingvar Carlsson 1994/95@1995/96

Antal interpellationer ställda till statsminister Ingvar Carlsson:

1994/95 12

1995/96 4

Antal interpellationer besvarade av statsminister Ingvar Carlsson:

1994/95 3

1995/96 0

Antal interpellationer till respektive besvarade av statsminister Carl Bildt 1991/92@1993/94

Antal interpellationer ställda till statsminister Carl Bildt:

1991/92 6

1992/93 6

1993/94 16

Antal interpellationer besvarade av statsminister Carl Bildt:

1991/92 4

1992/93 3

1993/94 5

Med anledning av den nya praxis som nuvarande statsministern har skapat vill jag ställa följande frågor:

1. Varför svarar inte statsministern på interpellationer från riksdagens ledamöter?

2. Vilken sorts interpellationer avser statsministern att svara på och följaktligen inte delegera till annat statsråd?