den 5 december

Interpellation 2002/03:79 av Sonja Fransson (s) till utbildningsminister Thomas Östros om korttidsstudiestöd

I Sverige anser vi att alla människor har rätt till en bra och grundläggande utbildning. Vi tycker också att det ska finnas möjlighet att utbilda och kompetensutveckla sig under hela livet. Vi talar om ett "livslångt lärande". En av förutsättningarna för detta är det korttidsstudiestöd som LO, TCO och Sisus numera ansvarar för @ LO och TCO för sina medlemmar och Sisus för människor med funktionshinder. Inom alla dessa grupper finns det många människor med låg utbildningsnivå som behöver komplettera sin utbildning för att hänga med i arbetslivet och i samhällsdebatten Det är en medborgerlig demokratisk rättighet att kunna ta del av ett alltmer komplicerat samhälle.

Statistiskt vet vi att människor med funktionshinder generellt har en låg utbildningsnivå och har därför särskilt stort behov av korttidsstudiestödet. För deltagare med funktionshinder är syftet även att öka kunskapen om det egna funktionshindret, vilket är lika viktigt antingen man är ung eller gammal. Flera handikapporganisationer har uppmärksammat orättvisan i att äldre deltagare med funktionshinder inte kan beviljas internatbidrag. Enligt förordningen kan inte personer över 64 år få del av bidragen, trots att risken för att få ett funktionshinder ökar med stigande ålder.

Glädjande nog är det många som vill lära sig mer och därför är det en stor efterfrågan på korttidsstudiestödet. Under år 2002 har det inkommit 450 ansökningar till Sisus varav ca 100 har avslagits på grund av medelsbrist. De medel som har anslagits täcker inte de ansökningar om bidrag som har inkommit. Sisus avslår därför för närvarande ansökningar om funktionärsutbildningar, ansökningar som rör barn och ungdomar med funktionshinder under 18 år liksom kurser för anhöriga och andra stödpersoner till barn och ungdomar. Som det för närvarande ser ut riskerar människor med funktionshinder att inte få del av de möjligheter som andra får för att bedriva korttidsstudier.

Sisus ansvarar även för särvux. Regeringen har stärkt stödet för särvux genom att satsa på fler platser (ca 300 helårsplatser) där målsättningen är studier på halvtid. Detta är alldeles utmärkt. Problemet är att Sisus stöd, nämligen timersättningen för den som får tillfälle att gå på särvux tyvärr inte ökar i motsvarande del.

För att få pengarna att räcka till så många utbildningsinsatser som möjligt förhandlar Sisus ibland ned antalet deltagare eller dagar i redan beviljade kurser. Det pågår därför regelbundet samtal under handläggningen av ansökningarna. Det gör att många människor nu får nej till denna studiemöjlighet. Lyckligtvis har regeringen insett detta och anslagit i tilläggsbudgeten ytterligare 15 miljoner kronor för innevarande år, vilket är alldeles utmärkt. Problemet är att under den korta tid som återstår på året kunna planera och verkställa utbildning för dessa pengar. Eftersom det inte finns några extra pengar för nästa budgetår vore det därför rimligt att det extra anslaget för korttidsstudiestödet periodiserades och kunde användas även under budgetåret 2003.

Med bakgrund av detta vill jag fråga ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att långsiktigt stärka funktionshindrade människors möjligheter till korttidsstudiestöd, att också äldre över 65 år kan få tillgång till internatbidraget och att regeringens ambition att stärka särvux också kan få genomslag i praktiken?